تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه

تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه


5/5 - (3 امتیاز)

تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه در چیست؟ در واقع باید گفت که برای کف سازی از دو راه فوم بتن و سنگ پوکه استفاده می شود. راه حلی مثل فوم بتن و پوکه سبک برای پرکردن فضای کف ساختمان ها و ایجاد سطح یا پوشش مناسب برای سازه های قرار گرفته بر روی زمین مورد نیاز است. هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایبی هستند، قبل از انتخاب مورد مناسب برای کفپوش خود باید با آنها آشنا شوید.

پوکه معدنی در مقایسه با فوم بتن از مقاومت بسیار بیشتری برخوردار بوده که در نتیجه مقاومت سازه در مقابل فشار ناشی از کف، برای این نوع متریال بسیار بالا تر می باشد. صرفه جویی در زمان و البته هزینه نیز از دیگر ویژگی های فوم بتن بوده که ناشی از اجرای این متریال با کمک شلنگ وپمپاژ است.  اجرای کفسازی با استعمال پوکه معدنی، در مقایسه با فوم بتن به حجم آب خیلی کمتری نیاز دارد.

در این مقاله از بتن کاور تلاش می کنیم به سوال فوم بتن یا سنگ پوکه پاسخ دهیم و مقایسه کاملی بین این دو روش انجام دهیم. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

فوم‌ بتن چیست؟

فوم بتن یا به عبارتی بتن سبک، مخلوطی از آب، فوم کف زا که ماده ی شیمیایی ساخته شده از پروتئین حیوانی می باشد و هم چنین ماسه می باشد.  چگالی بسیار پایین فوم بتن در مقایسه با بتن معمولی منجر به کاهش وزن نهایی ساختمان خواهد شد.

مواد بتن ساخته شده از سنگدانه های سبک را بتن سبک وزن می نامند، در حالی که مواد ساخته شده از یک زمینه ی سلولی به دلیل منافذ وارد شده توسط یک عامل کف کننده، عموما بتن فئم دار نامیده می شود. از فوم بتن عمدتا به عنوان پرکننده ی منافذ و فضاهای خالی استفاده می گردد.

برخی ویژگی ها همچون سرعت بالای انبساط و سیال بودن فوم بتن آن را به عنوان ماده ای پرکننده و مقرون به صرفه شناسانده شده است. فوم بتن دوام بسیاری دارد و می تواند به عنوان نوعی پشتیبان برای پست های باربر مورد استفاده قرار گیرد. فوم بتن شامل دو نوع فوم مرطوب و فوم خشک می باشد.

تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه
تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه

فوم های مرطوب به دلیل چگالی کمتر از 100 کیلوگرم بر متر مکعب برای تهیه ی فوم بتن در ساختمان سازی توصیه نمی گردند. کاربرد عمده ی فوم بتن در تولید بلوک های کم وزن و سبک و همچنین شیب بندی ساختمان می باشد.

سنگ پوکه معدنیفوم بتن ویژگی ها
سبکتر از فوم بتن سنگین تر از پوکهوزن
بادوام تر از فوم بتندوام کمدوام
شیب با پوکه معدنی به آب کمتری نسبت به شیب با فوم بتن نیاز داردباید چندین بار آبیاری شود.در ناحیه شیب
پوکه معدنی در مقابل آتش و همچنین حرارت استحکام و مقاومت زیادی داردفوم بتن به دلیل مواد شیمیایی موجود در ساختار خود بلافاصله مشتعل شده و گازهای سمی آزاد می کند که در صورت آتش سوزی بحران بسیار بزرگی استدر مقابل حرارت
پوکه معدنی خاصیت ضد حشره دارد و از دخول حشرات به درون ساختمان پیشگیری می کند.نداردخاصیت ضد حشره
ماندگاری سنگ پوکه معدنی نسبتا بالاستفوم بتن طول عمر کوتاهی داردماندگاری
مقدار این ملات در مقایسه با فوم بتن خیلی کم استفاده می شود. 
یک کیسه سیمان برای هر متر پوکه معدنی کافی است.
هر متر بتن به 5 تا 7 کیسه سیمان نیاز داردمیزان اضافه کردن ملات (سیمان و آب)
تحت تأثیر تغییرات سرما و دما قرار نمی گیرد.فوم بتن در برابر سرما و یخبندان مقاوم نیست.مقاومت در برابر سرما
پس از عملیات شیب با فوم بتن، حجم و ارتفاع آن 20% کاهش می یابد (کاهش حجم حباب های ایجاد شده توسط مایع فوم).کاهش حجم نداردحجم و ارتفاع
خطا در تهیه فوم بتن و درصد مواد لازم برای اختلاط آن باعث تغییر کلی کیفیت آن می شود که خطر شیب کاری را بیشتر می کند. خطا تاثیری در فرآیند آماده سازی ندارد البته باید دقت لازم در اختلاط را انجام دادتاثیر خطا در آماده سازی هر کدام
مکش فوم بتن در یک شیب می تواند منجر به گیر افتادن هوا شود که باعث شکستن بتن، ترک خوردن و ته نشین شدن و تراوش آب می شود.بی تاثیر البته مراحل با دقت انجام شود.تاثیر مکش
تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه

برخی شاخص های مهم این متریال پرکاربرد ساختمانی به شرح زیر می باشند:

در هنگام استفاده از آن سیمان کمتری در مقایسه با بتن معمولی استفاده می گردد. وزن کمتر در مقایسه با مقاومت بالا از دیگر ویژگی های این ماده می باشد. راحت بودن نحوه ی اجرای آن در شیب بندی نسبت به بتن معمولی را نیز می توان نام برد. میزان بالای چسبندگی و سرعت بالای خشک شدن نیز یکی دیگر از ویژگی های فوم بتن می باشد.

پوکه معدنی چیست؟

پوکه ی معدنی نوعی سنگ آتشفشانی بوده که در اثر ورود مواد مذاب به پوسته ی زمین تشکیل گردیده است. ویژگی های متنوع و گوناگونی را برای این ماده می توان ذکر نمود که در ادامه به توضیحی مختصر درباره ی هرکدام از آن ها می پردازیم.

چگالی بسیار کم و در عین حال عایق گرما بودن از عمده ویژگی های آن هستند. میزان بالای سختی و مقاومت چشمگیر آن در مقابله به فشار های سنگین نیز یکی دیگر از ویژگی های پوکه معدنی می باشد.

وزن بسیار پایین که ناشی از فرم و نوع بافت آن یعنی حالت اسفنج گونه و متخلخل آن، می باشد. همچنین لازم به ذکر است که پوکه معدنی عایق صدا و انرژی صوتی نیز می باشد.‌

تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه : نحوه کف سازی با فوم بتن

شروع پروژه ی کف سازی با بتن معلول اتمام عملیات تاسیسات می باشد. بخش هایی از ساختمان که قرار است توسط فوم بتن کف سازی گردند، باید از هرگونه نخاله و دیگر مواد ساختمانی عاری گردند. درصد مواد مختلف در تهیه و تولید فوم بتن باید از پیش مشخص باشند و متناسب با نوع نیاز تعیین گردند تا بتن حاصله علاوه بر مقاومت بالا، از وزن کم و معقولانه ای نیز برخوردار گردد.

پس از بررسی سایت منظور جهت استفاده از فوم بتن و تعیین مقادیر مختلف مواد به کار رفته در فوم، اقدام به پر کردن کف ساختمان و اصلاح شیب آن باید نمود.

فوم بتن از ترکیب سیمان، آب، مواد شیمیایی کف ساز و ماسه هوا ساخته می شود. در این روش از تجهیزات کف ساز مانند تجهیزات کف سازی بتن استفاده می شود. مخلوط آب با سیمان و ماسه به داخل دستگاه ریخته و سپس با فشار بالا کف اضافه می شود. فوم بتن به مخلوط کردن این ترکیبات ادامه می دهد تا مایعی صاف و غلیظ به دست آید. پس از اتمام تولید فوم بتن می توان با پمپاژ و استفاده از لوله های مخصوص برای کف سازی محوطه مورد نظر استفاده کرد.

تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه: نحوه کفسازی با پوکه معدنی

اصلاح شیب بندی با کمک پوکه معدنی به دو گونه قابل اجرا می باشد. در روش اول پوکه های مخلوط با نوع دانه بندی های مختلف را با سایر مواد از جمله سیمان و همچنین آب مخلوط می نمایند و سپس مخلوط نهایی را بر روی کف می ریزند.

در کف سازی ابتدا پوکه را پس از روکش کروم و کج کردن کف پخش می کنند سپس برای افزایش تراکم پوکه کوبیده می شود درواقع در روش نیز منوال کار بدین گونه است که پوکه هایی با دانه بندی های بسیار ریز و متراکم را ابتدا روی سطح منظور به طور همگون پخش می نمایند و سپس ملات متشکل از سیمان، ماسه و غیره را روی آن می ریزند.

کفسازی با پوکه معدنی
کفسازی با پوکه معدنی

به زبان ساده تر می توان گفت سه روش برای این کار موجود است:

روش اول : در این حالت ابتدا کف را کروم می کنیم و سپس سنگ پا را به طور یکنواخت روی سطح پخش می کنیم. پس از آن ملات ماسه سیمان را روی پوکه می ریزیم و پخش می کنیم. در نهایت شیب کاری با تغییر ضخامت ملات بر روی سنگ های آذرین انجام می شود. در ادامه مقاله تفاوت کف سازی با فوم بتن و پوکه ما را تا نهایت همراهی کنید.

روش دوم : در این روش مانند حالت اول ابتدا سنگ های آذرین را روی سطح می ریزند و سپس سوسپانسیون ماسه سیمانی را روی آنها می ریزند. دوغاب به معنای ترکیبی از سیمان، ماسه و آبی است که آب بیشتری نسبت به ملات دارد و در نتیجه رقیق‌تر است. ریختن گل روی کندوها آنها را به طور یکنواخت پخش می کند و به نوعی کندوها را ثابت نگه می دارد.

روش سوم : همه مواد یعنی پوکه و ماسه و سیمان و آب را با هم مخلوط کرده و روی زمین پراکنده می کنیم. نسبت حجمی سیمان، ماسه و پوکه به ترتیب 1 به 4 به 8 و عیار سیمان 200 کیلوگرم است. به عنوان مثال برای یک کیسه سیمان 50 کیلوگرمی، 5 برابر حجم یک کیسه ماسه و 8 برابر حجم یک کیسه پوکه استفاده کنید. این روش ساده تر و دقیق تر از دو روش دیگر است.

مقایسه کف سازی با فوم بتن و پوکه

همانطور که ابتدای متن نیز ذکر کردیم این دو متریال ساختمانی در عین کاربرد های یکسان، در برخی ویژگی ها متفاوت از یکدیگر می باشند. از جمله برتری های فوم بتن نسبت به پوکه معدنی، کم بودن مدت زمان استفاده از آن و در نتیجه تسریع فرآیند اجرایی می باشد. حجم فوم بتن پس از خشک شدگی حدودا نزدیک به ۲۰ درصد کاهش می یابد که این درواقع نوعی مشکل برای این ماده محسوب می گردد.

پوکه معدنی به دلیل شرایط جوی تولید آن، از خاصیت برتر ضد حرق برخوردار می باشد که فوم بتن به دلیل وجود برخی مواد شیمیایی در ساختار خود فاقد این ویژگی می باشد. احتمال شکستگی فوم بتن در برابر دمای پایین و یا تغییرات شدید دمایی بالا می باشد در حالیکه این ویژگی در پوکه معدنی موجود نمی باشد چرا که پوکه های معدنی از مقاومت بسیار بالایی در مقابله با تغییرات شدید دمایی برخوردار می باشند.

از جمله ویژگی های دیگری که سبب تمایز این دو ماده از یکدیگر گردیده است، طول عمر بالای پوکه معدنی  در مقایسه با فوم بتن می باشد. فرآیند اجرای فوم بتن با وجود کفسازی آن توسط شلنگ و پمپاژ های بتن که منجر به کاهش هزینه و تسریع روند می گردند، هزینه های تمام شده برای آن نسبت به پوکه معدنی بسیار بیشتر می باشد.

بتن ریزی با استفاده از متریال فوم بتن، از مقدار آب بیشتری در مقایسه با پوکه معدنی نیازمند است این در حالی است که مصرف مقادیر آب برای تهیه و اجرای پوکه معدنی کمتر می باشند. مقدار مواد مختلف و کیفیت آن ها درفرآیند تشکیل بتن باید کاملا اصولی و مهندسی شده باشند چرا که این مواد در بخش اساسی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند و استحکام و مقاومت ساختمان و البته درجه شیب بندی آن تا حد زیادی مرهون این عامل می باشند.

تنظیم کنترل مواد تشکیل دهنده ی فوم بتن و تهیه ی بتنی مرغوب و مستحکم نسبتا دشوار تر از پوکه معدنی است. همانطور که در بالاتر ذکر کردیم برای تولید هر دو نوع بتن یعنی پوکه معدنی و فوم بتن از مقادیر مختلفی سیمان استعمال می گردد که این مقدار برای فوم بتن نسبت به پوکه معدنی بیشتر می باشد.

اجرای فوم بتن نیازی به دپوی مصالح نخواهد داشت که این خود مزیتی برای آن محسوب می گردد. همچنین انجام فرآیند کفسازی با فوم بتن نیازی به جابجایی مصالح در طبقات مختلف نخواهد داشت که منجر به تسریع روند کار خواهد گردید.

مواد سازنده ی پوکه ی معدنی منجر به کاهش وزن نهایی آن گردیده اند که این مزیتی بزرگ در فرآیند ساخت و ساز می باشد. دپوی مصالح در ساختمان سازی، نیروی کار بیشتر جهت اجرای آن و نیاز به حمل و جابجایی از دیگر معایب پوکه معدنی می باشند که عکس موارد مذکور به نوعی مزیت برای فوم بتن تبدیل گردیده اند. مدت زمان لازم جهت اجرا و تحویل نهایی برای پوکه معدنی در مقایسه با فوم بتن بسیار بیشتر می باشد.

درواقع نمی توان گفت که کدام یک از این مواد برتری صد در صد نسبت به دیگری دارد چرا که هر کدام آن ها علاوه بر معایب واجد مزایای بسیاری نیز می باشند و انتخاب بین آن ها کاملا بستگی به بودجه از پیش تعیین شده و هم چنین مدت زمان در اختیار جهت تحویل پروژه می باشد.

اما پیشنهاد ما به شما عزیزان انتخاب فوم بتن با کیفیت مطلوب می باشد. انتخاب فوم بتن با کیفیت بالا در مقایسه با پوکه معدنی بسیار معقولانه تر و هم چنین مقرون به صرفه می باشد.

نکات مهم جهت اجرای کف سازی با فوم بتن و پوکه

در ادامه به برخی نکات مهم جهت اجرای فوم بتن و پوکه معدنی اشاره میکنیم:

  • وزن نهایی برای هر متر مکعب از ماده ی فوم بتن 300 تا 400 کیلوگرم می باشد.
  • اجرای حدودا 50 متر مکعب فوم بتن با کمک دستگاه های فوم بتن امکان پذیر می باشد.
  • سیال بودن ملات فوم بتن منجر به پمپاژ راحت تر آن توسط دستگاه های پمپاژ به طبقات بالایی ساختمان می گردد.
  • فوم بتن نیازی به دپوی ندارد و روند مخلوط شدن مواد سازنده ی آن در درون دستگاه های مخصوص صورت می گیرد.
  • سیال و روان بودن این ماده ی ساختمانی یعنی فوم بتن منجر به درز گیری کامل درز ها و مملو شدن منافذ موجود در کف ساختمان می گردد.
  • فوم بتن نوعی عایق بندی برای لوله های تاسیساتی تعبیه شده در ساختمان نیز می باشد.
  • میانگین وزنی برای متر مکعب از پوکه ی معدنی معادل با 600 تا هزار کیلو گرم است.
  • حدودا درهر 24 ساعت اجرای 10 متر مکعب پوکه ی معدنی امکان پذیر می باشد.
  • برای جابجایی پوکه و حمل آن به طبقات مختلف نیاز خرید کلایمر و بالابر خواهد بود.
  • یکی از معایب استفاده از پوکه معدنی در ساختمان سازی عدم ترکیب یکنواخت متریال تشکیل دهنده ی آن می باشد که این عامل می تواند منجر به بروز خسارت هایی جبران ناپذیر، به دلیل عدم استحکام و احتمال آسیب دیدگی تاسیسات گردد.
  • پوکه معدنی حاوی عناصر و مواد معدنی گوناگونی بوده که همه ی این عناصر در میزان مقاومت و استحکام ماده تاثیر بسزایی خواهند داشت.
  • فوم بتن بر خلاف پوکه ی معدنی که سنگی طبیعی بوده و در دل طبیعت تشکیل می گردد، نوعی ماده ی دست ساز است که به طور گسترده در صنعت ساختمان سازی مورد استعمال قرار می گیرد.
  • وجود فوم کف زا در ترکیبات فوم بتن باعث ایجاد حباب هایی در ساختار، و درنتیجه سبک شدن و کاهش چگالی آن گردیده است.
  • سبک گردیدن وزن نهایی ساختمان ها تا حدود زیادی مرهون استفاده از فوم بتن در ساختار آن ها می باشد.
  • زمان خشک شدن فوم بتن بسیار کمتر از سایر مواد ساختمانی می باشد که همین مساله در مدت زمان ساختمان سازس صرفه جویی می نماید.
  • درصد مواد سازنده در ترکیبات فوم بتن قابل تغییر می باشند که این تغییرات توسط سازنده اعمال، و استفاده از فوم بتن برای مصارف گوناگون را امکان پذیر می نماید.
  • استفاده از پوکه معدنی به دلیل خاصیت حشرات زدایی مانع از ورود حشرات به داخل ساختمان خواهد گردید.
  • مقدار سیمانی که در ساخت مخلوط مواد سازنده ی این دو ماده به کار می رود متفاوت است به گونه ای که برای تهیه ی هر مترمربع پوکه ی معدنی به یک کیسه سیمان و برای تهیه ی این مقدار از فوم بتن به 5 الی 7 کیسه سیمان نیاز خواهد بود.
  • از قرار گرفتن فوم بتن در معرض سرمای شدید باید پرهیز نمود چرا که این ماده از مقاومت پایینی در برابر دمای پایین برخوردار است و ممکن است دچار ترک خوردگی گردد. بروز حتی یک خطا در فرآیند ساخت فوم بتن و تغییر در درصد هریک از مواد سازنده ی آن می توانند در کیفیت نهایی آن موثر، و منجر به بروز خطراتی در فرآیند شیب بندی گردند.
  • عملیات پمپاژفوم بتن باید با دقت بالایی صورت پذیرد زیرا ورود هوا به درون ساختار آن ممکن است باعث نشت آب و حتی نشست ساختمان گردد.
  • کیفیت بالای ماده ی شیمیایی کف زا که در مخلوط سازنده ی فوم بتن به کار می رود نیز می تواند در کیفیت نهایی فوم بتن موثر واقع گردد و عدم کیفیت آن نیز خرابی به دنبال خواهد داشت.
  •  بتن معمولی از سیمان، ماسه، سنگدانه و مقداری آب ساخته می شود در حالی که بتن فوم دار از سیمان، ماسه، فوم و آب تشکیل شده است.

نتیجه گیری :

قبل از خرید پوکه معدنی یا فوم بتن باید کاربرد آن را متناسب با نیاز و مدت زمان در اختیار برای انجام پروژه را در نظر داشته باشید. اگرچه بودجه و برنامه زمان بندی پروژه تاثیر زیادی در انتخاب روش کف سازی دارد، اما در مجموع مزایای استفاده از فوم بتن مرغوب بیشتر از پوکه است.

 اگر یک سازه به علت وزن زیاد یا روش جابجایی به سازه ای با وزن کم لازم دارد، فوم بتن مناسب ترین انتخاب می باشد. زیرا از پوکه پایین تر است. بعلاوه فوم بتن دارای خواص عایق حرارتی و صوتی بالاتری نسبت به سنگ پوکه است که برای برخی از پروژه ها حائز اهمیت است.

از سوی دیگر، اگر پروژه ای نیاز به مقاومت بالا یا مقاومت فشار بالا داشته باشد، سنگ پوکه بهترین انتخاب خواهد بود. علاوه بر این، به دلیل دانه بندی بزرگتر، سنگ پوکه در برخی موارد به عنوان یک ماده پایه بتن و در تصفیه کانال های رطوبت بسیار مفید است.

در نهایت انتخاب بین فوم بتن و سنگ پوکه به نیازهای خاص پروژه، کاربری مورد نظر و مشخصات فنی مورد نظر بستگی دارد. سعی کنید از شیوه ی خرید بدون واسطه وارد عمل شوید تا در مجموع هزینه های خود صرفه جویی نمایید. با مشاورین و متخصصان این مواد و مصالح، پیش از خرید حتما مشورت نمایید و سپس اقدام به خرید محصول نمایید.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *