بتن ریزی در هوای گرم

بتن ریزی در هوای گرم


5/5 - (7 امتیاز)

بتن ریزی در هوای گرم جزو مراحلی از فرآیند ساخت و ساز در فصول گرم  است که  معضلات زیادی برای این صنعت رقم میزند با طولانی شدن طول روز و افزایش ساعات کاری کارگرها در تابستان میزان ساخت و ساز بیشتر میشود ولی هوای گرم باعث پایین امدن زمان گیرایی بتن شده و همین امر باعث ایجاد ترک و پوکی درساختار بتن بعد از خشک شدن میشود در کل دمای بالاتر از 32 درجه بتن باعث ایجاد مشکلات ذکر شده میشود.

پس برای اینکه عملیات بتن ریزی درست انجام شود باید اصول خاصی در گرمای هوا رعایت شود  که در این مقاله بتن کاور سعی شده است که مطالب جامع و کاملی در خصوص بتن ریزی در هوای گرم در اختیارتان قرار گیرد تا از معضلات این امر در ساخت و سازتان جلوگیری کنید و بتوانید اصولی و درست در گرمای هوا عملیات بتن ریزی انجام دهید  در ادامه همراه ما باشید.

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم

هوای گرم به دلیل اینکه باعث تبخیر سریع آب و پایین امدن رطوبت محیط میشود باعث کشیده شدن سریع آب سیمان و خشک شدن زودتر از موعد آن میشود توصیه میشود که دمای بتن  از حد 32 درجه تجاوز نکند و دمای محیط بالاتر از 38 درجه نرود.

در دمای بالا بتن ریزی مقاطع نازک و پر آرماتور به دلیل کاهش قوام بتن سخت تر میشود و هزینه های بتن ریزی به دلیل افزایش مصرف آب بالاتر میرود.

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم
مشکلات بتن ریزی در هوای گرم

در کل مشکلات دمای هوای بالا از زمان حمل بتن به محل ساخت و ساز اثرگذاری خود را شروع میکند و تا گیرایی کامل آن ادامه دارد و باید سعی شود که رطوبت و دمای بتن در همه مراحل ثابت نگه داشته شود از مشکلاتی که گرمای هوا برای بتن به وجود می آورد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش مصرف آب بتن و شکننده شدن آن
  •  سرعت کاهش اسلامپ بتن بالاتر میرود.
  • ترک خوردن سریع بتن
  • بهم خوردن نسبت آب به سیمان بتن به دلیل تبخیرآب
  • افت زیبایی ظاهری بتن
  • بیشتر شدن نفوذپذیری بتن
  • کاهش استحکام بتن

نکات پیش از بتن ریزی در هوای گرم

همانطور که پیش تر گفتیم برای اینکه اثرات افزایش دما باعث خراب شدن بتن نشود از مرحله حمل و نقل تا گیرایی کامل بتن باید از افزایش دمای آن جلوگیری کرد تا بتن مستحکم و قابل اتکایی برای سازه در حال ساخت مان داشته باشیم در جدول زیر روش هایی را برای جلوگیری از بالا رفتن دمای بتن پیش از بتن ریزی معرفی میکنیم.

روش های جلوگیری از افزایش دمای بتناثراتی که این روش ها در تثبیت دمای بتن دارند.
بتن ریزی در زمان هایی از روز که هوای خنک تری دارد. باعث میشود که دمای محیط به استاندارد 38 درجه نزدیک باشد.
استفاده کمتر از سیمان و افزودن مواد پوزولانی باعث پایین امدن نسبت سیمان در بتن و جلوگیری از گیرایی سریع آن میشود.
پایین اوردن زمان حمل و نقل بتن و چرخش مخزن حمل کننده بتن  باعث میشود بتن کمتر در معرض گرمای محیط قرار گرفته و با تسریع عملیات بتن ریزی امکان بالا رفتن دمای بتن کمتر شود.
افزودن قالب های یخ به آب مصرفی در عملیات بتن ریزی  با پایین اوردن دمای آب دمای بتن کاهش یافته و سرعت افزایش دمای آن کمتر میشود.
رنگ آمیزی لوله های انتقال و مخازن آب با رنگ سفید  رنگ سفید روی لوله ها باعث بازتاب نور خورشید و جلوگیری از افزایش دمای آب میشود.
نگه داشتن ماشین آلات بتن ریزی و مواد اولیه بتن در سایه  با دوری از گرمای خورشید دمای مواد اولیه و ماشین آلات بتن ریزی پایین نگه داشته میشود.
لوله پمپاژ بتن عایق بندی شده و با آب خنک شود.  با پایین نگه داشتن دمای لوله پمپاژ بتن از افزایش دمای بتن جلوگیری میشود.
پوشاندن تسمه نقاله با ایجاد سایه روی تسمه نقاله دمای بتن کاهش پیدا میکند.
نگه داشتن دمای سیمان زیر 77 درجه سانتیگراد  از آبگیری سریع و خشک شدن زودتر از موعد سیمان جلوگیری میشود.

نکات پس از بتن ریز در هوای گرم

محافظت از بتن در برابر افزایش دما فقط به موارد بالا محدود نمیشود و پس از مرحله بتن ریزی نیز کار هایی برای کاهش دمای بتن باید انجام شود که در جدول زیر مختصر روش هایی برای پایین نگه داشتن دمای بتن پس از بتن ریزی معرفی شده است.

روش های جلوگیری از افزایش دمای بتناثراتی که این روش ها در تثبیت دمای بتن دارند.
پس از اتمام بتن ریزی سطح بتن، کف زمین و قالب بتن را آب پاشی کنید. تا زمانی که آب روی سطوح تبخیر شود دمای بتن ثابت باقی میماند.
پس از گذشت نیم ساعت از زمان بتن ریزی سطح آن را با نایلون شیری رنگ به مدت 5 ساعت بپوشانید. باعث حفظ رطوبت بتن و جلوگیری از تبخیر آب و در نتیجه ثبات دمای بتن میشود.
از حوضچه عمل آوری استفاده کنید.این حوضچه ها با وجود اینکه باعث بالا رفتن مصرف آب میشوند ولی از بهترین روش ها برای کاهش دما و عمل آوری بتن هستند.
اطراف محل بتن ریزی شده را با حصیر های مرطوب بپوشانید. باعث کاهش اثر وزش باد در تبخیر آب محیط میشود.
سقف محل بتن ریزی را بپوشانید.با  ایجاد سایه در محل بتن ریزی دمای محیط کاهش میابد.

اثرات هوای گرم روی بتن

بتن تشکیل شده از سیمان، سنگدانه، آب و مواد افزودنی است. برای اینکه بدانیم اثر گرما روی بتن چیست؟ باید اثر گرما روی مواد تشکیل دهنده بتن را بررسی کنیم.

گرمای هوا روی همه مواد تشکیل دهنده بتن تاثیر منفی دارد که هر کدام از آن ها را به صورت خلاصه توضیح دادیم.

اثرات هوای گرم روی بتن
اثرات هوای گرم روی بتن
  • تاثیر هوای گرم بر سنگ دانه: سنگ دانه اگر گرم باشد میتواند باعث بالا رفتن حرارت آب و در نتیجه تبخیر سریع آن می شود پس برای اینکه از بالا رفتن حرارت سنگ دانه جلوگیری شود باید زیر محیطی مسقف قرار بگیرد یا با روکشی روی آن پوشیده شده یا در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرد.
  • تاثیر هوای گرم روی آب: آب تاثیر گذار ترین عامل روی دمای بتن است پس باید به کاهش دمای آب توجه ویژه داشت آب را میتوان با قالب های یخ و ریختن آب در مخزن هایی در زیر زمین یا با رنگ سفید خنک کرد در صورت گرم نبودن هوا نیز سردتر بودن آب باعث افزایش مقاومت بتن میشود آب گرم اگر در بتن بکار رود  زود تبخیر شده و باعث گیرایی زود هنگام بتن میشود، آب گرم میزان مصرف آب در ترکیب بتن را نیز افزایش میدهد که باعث کاهش استحکام بتن میشود.
  • تاثیر هوای گرم روی سیمان: سیمان در صورت داشتن دمای بالا، آب ترکیب بتن را سریع خشک میکند و باعث ترک خوردن بتن میشود بهتر است در هوای گرم درصد استفاده از سیمان در ترکیب بتن کاهش یابد و در هوای گرم هر چه میزان سیمان ترکیب بتن بیشتر باشد احتمال ترک خوردگی بتن بسیار بالاتر خواهد رفت.
  • تاثیر هوای گرم روی مواد افزودنی: در هوای گرم مصرف آب در فرآیند بتن ریزی و در ترکیب بتن بالا میرود که باعث کاهش استحکام آن میشود برای جبران این کاهش کیفیت باید از مواد افزودنی دیرگیر در ترکیب بتن استفاده کرد تا سرعت گیرایی بتن پایین آمده و کیفیت آن افزایش یابد.

کنترل دمای بتن بعد از بتن ریزی

دمای هوا از عوامل بسیار تاثیر گذار در کیفیت بتن است و دمای ایده آل برای بتن ریزی بین 24 تا 38 درجه است. و دمای بتن تا چندین ساعت پس از بتن ریزی نباید از 30 درجه بیشتر شود.

در واقع فرآیند گیرایی سیمان خود ایجاد حرارت میکند و بالا بودن دمای محیط نیز باعث بهم ریختن ترکیب شیمیایی سیمان و پایین آمدن کیفیت بتن میشود.

کنترل دما بعد از بتن ریزی در واقع نگه داشتن دمای بتن زیر 30 درجه است و انواع راهکار هایی که به آن ها اشاره کردیم اعم از آب پاشی سطح بتن ریزی شده با آب سرد و کشیدن نایلون با رنگ روشن روی سطح بتن ریزی شده برای بازتاب نور خورشید و مرطوب نگه داشتن سطح بتن و انواع روش های متنوع دیگر  است.

حمل بتن در هوای گرم

برای این که در مرحله حمل و نقل بتن به آن آسیبی وارد نشود باید برنامه ریزی دقیقی برای این فرآیند صورت گیرد تا کامیون بتن از طریق نزدیک ترین راه و در سریعترین زمان ممکن به محل بتن ریزی برسد .

حمل بتن در هوای گرم
حمل بتن در هوای گرم

کامیون حمل بتن باید مخزنی با رنگ روشن داشته باشد تا نور خورشید را جذب نکند.

کامیون بتن هر چه حامل مقدار بیشتری بتن باشد بهتر است قبل از این که کامیون بتن به محل بتن ریزی برسد  محل مناسبی برای پارک آن تدارک دیده باشید که در سایه باشد و بهتر است که ادوات بتن ریزی را تا آن زمان خنک نگه داشته باشید.

سعی کنید در هوای گرم مدت زمان حضور بتن در کامیون حمل بتن و میزان چرخش های مخزن آن را به حداقل برسانید تا بتون تان از کیفیت بهتری برخوردار شود و سازه ای مستحکم تر داشته باشید.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *