نگهداری بتن

نگهداری بتن


5/5 - (1 امتیاز)

نگهداری بتن چگونه انجام می شود؟ درواقع برای نگهداری بتن باید شرایطی را فراهم کنید تا بتن بتواند به‌صورت مفیدی عمر کند. همان‌طور که می‌دانید بتن برای رسیدن به مراحل استحکام به شرایط ویژه‌ای نیاز دارد که از جمله آن ها می توان به روش‌های حفاظتی زیر برای پایداری و مقاومت بتن اشاره کرد:

روش حفاظتی اول: در این روش برای نگهداری کردن بهتر بتن، از آب برای خیس کردن سطح آن استفاده می‌کنند.

روش حفاظتی دوم : در این روش با استفاده از آب‌پاش قسمت روی بتن را خیس نموده و حالت چشمه مانندی در  بتن ایجاد می‌کنند.

روش حفاظتی سوم : در این روش با استفاده از یک فرشینه خیس و یا گونی بتن را مرطوب نگه می‌دارند.

روش حفاظتی چهارم : در این روش از کیسه نایلونی برای نگهداری بتن استفاده می‌کنند.

در ادامه این مقاله از بتن کاور قصد داریم به موضوعاتی چون عمل‌آوری بتن، نکات نگهداری بتن در هوای سرد، نکات محافظت از بتن، نکات مراقبت از بتن تازه، روش‌های نگهداری از بتن و … بپردازیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

عمل‌آوری بتن

کیو رینگ یا عمل‌آوری بتن به مجموعه فعالیت‌هایی گفته می‌شود که در این روش، دمای بتن در حد نرمال حفظ‌ شده و از پایین آمدن رطوبت بتن جلوگیری می‌شود.

استفاده کردن از عمل‌آوری بتن موجب تراکم و مقاومت بتن می‌شود. حال سؤال اصلی این است که عمل‌آوری بتن چطور اتمام می‌شود؟

برای عمل‌آوری بتن مراحلی مانند مراقبت، پروراندن و محافظت وجود دارد که در ادامه به ان ها می پردازیم:

مرحله مراقبت:

در این مرحله برای مراقبت از بتن از روش‌های زیر استفاده می‌کنند:

  • استفاده از کاغذهایی که ضدآب هستند یا پوشاندن سطح بتن با استفاده از ترکیبات غشایی
  • استفاده از قالب یا بخار برای انجام دادن مقاومت بتن
  • استفاده از آب‌پاش برای خیس کردن سطح بتن

مرحله پروراندن:

مرحله پروراندن برای کیو رینگ یا عمل‌آوری بتن موجب سخت شدن آن می‌شود که شامل مراحل زیر است:

  • گرم نگه‌داشتن بتن
  • کمک گرفتن از پوشش‌هایی که عایق هستند.

در مرحله محافظت از بتن اقداماتی صورت می‌گیرد تا عوامل مختلفی مانند یخبندان، ضربه به بتن، بادهای خشک و … نتوانند به آن آسیب برسانند.

برای پیشگیری از آسیب رسیدن به بتن با استفاده از کانال هوا ولوله و نصب کردن یونولیت‌ها از ترک‌خوردگی بتن و تخریب جلوگیری می‌شود.

نکات نگهداری بتن در هوای سرد

نگهداری بتن در هوای سرد شامل اقدامات ویژه‌ای است زیرا، رعایت نکردن این اصول می‌تواند منجر به ترکیدن بتن، خشک شدن سریع بتن و دیگر مشکلات شود.

در بخش زیر نکات نگهداری بتن در هوای سرد را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید. 

نگهداری بتن
نگهداری بتن
  • حفظ کردن بتن از یخ‌زدگی:

برای حفظ کردن بتن از یخ‌زدگی خوب است این نکته را بدانید که، بتن تا هنگامی‌که به مقاومت و استحکام کافی برسد بسیار به یخ‌زدگی حساس است. بنابراین برای پیشگیری از یخ زدن بتن و حفظ شدن دمای آن بهتر است که از سرپوش عایق استفاده کنید.

  • کنترل کردن دمای محیط:

برای نگهداری بتن در هوای سرد باید به عامل کنترل کردن دمای محیط به‌عنوان یک گزینه مهم توجه کنید. قبل از ترکیدن بتن و در طی مراحل نصب باید دمای بتن را کنترل و تنظیم کنید.

  • انتخاب کردن مواد مناسب برای متن:

برای نگهداری کردن بتن در هوای سرد باید از مواد مناسب و خوب برای بتن انتخاب کنید.  از موادی استفاده کنید که دیرتر ترک بخورند و مقاومت بالایی در برابر حرارت داشته باشند و همچنین با استفاده از تحلیل و برنامه‌ریزی‌های درست می‌توانید مواد مناسبی برای بتن انتخاب کنید.

نکات نگهداری بتن در هوای گرم

نگهداری بتن در هوای گرم می‌تواند منجر به ترک خوردن و کم شدن عمر بتن، تغییر در حجم و کاهش مقاومت بتن شود. در ادامه درباره نکات نگهداری بتن در هوای گرم صحبت خواهیم کرد که عبارتند از:

  • پیشگیری از تابش اشعه خورشید بر بتن:

درصورتی‌که بتن در معرض تابش مستقیم خورشید قرار بگیرد؛ همین امر می‌تواند موجب بالا رفتن دما در بتن شود و بتن ترک می‌خورد و حجم آن تغییر می‌کند.

بنابراین برای پیشگیری از تابش اشعه خورشید بر بتن باید بتن را از معرض نور خورشید دورنگه داشت و از سایه بان هایی به شکل نوار برای پوشش بتن استفاده کرد.

  • انجام دادن مرحله خشک‌کردن درست بتن:

انجام دادن مرحله خشک‌کردن درست بتن باید به‌صورت یکنواخت انجام شود. تمامی نکات مربوط به بتن و تغییر در حجم و … باید به‌صورت مرتب مدیریت شود.

برای خشک و خنک کردن بتن از تهویه مناسب هوا، آب سرد و … می‌توانید استفاده کنید.

  • آب دادن اندازه به بتن:

زمانی که هوا گرم می‌شود، آب موجود در بتن خیلی زود تبخیر می‌شود. بنابراین برای اینکه آب بتن به‌اندازه کافی باشد باید هنگامی‌که بتن در حال خشک شدن است؛ تبخیر آب آن را کاهش داده و به‌جای آن رطوبت بتن را نگه بدارید.

برای این کار می‌توانید از  راه‌حل‌هایی مانند رطوبت مصنوعی، پارچه مرطوب یا افشانه آب استفاده کنید.  

روش‌های عمل‌آوری بتن

قبل از هر چیز باید بدانیم روش های عمل آوری بتن تاثیر به سزایی در نگهداری بتن و ماندگاری آن دارند پس باید در تمامی روش های دقت بسیاری کرد . روش‌های عمل‌آوری بتن یا کیو رینگ شامل مراحل مختلفی است که عبارت‌اند از:

  • صاف و یکدست کردن بتن:

صاف و یکدست کردن بتن یکی از روش‌های عمل‌آوری بتن است که بعدازاینکه بتن در مکان موردنظر ریخته شد برای از بین بردن چاله‌ها و به دست آوردن یک سطح صاف از ابزاری مانند لیزر، شمار و براش برای یکدست کردن بتن استفاده می‌کنند که اگر با دقت انجام شود بتن شکسته نمی شود و یکی از روش های نگهداری بتن نیز می باشد.

  • استفاده از مخلوط‌کن:

یکی دیگر از روش‌های عمل‌آوری بتن استفاده از مخلوط‌کن است در این روش مواد موجود در بتن مانند ماسه، سیمان، مواد افزودنی و آب را به مخلوط‌کن اضافه می‌کنند. این مخلوط‌کن مواد را باهم به‌خوبی مخلوط کرده و به‌صورت صاف به شما تحویل می‌دهد.

  • جوشکاری کردن بتن:

درروش جوشکاری کردن بتن با استفاده از ایجاد جرقه برق، بتن با ایجاد اتصالات برق محکم می‌شود.

  • استفاده از همزن‌هایی که ثابت هستند:

این روش مخلوط‌کن ثابت جایگزین روش مخلوط‌کن است. مخلوط‌کن ثابت مواد بتن را کم‌کم از محفظه خارج می‌کند و استفاده از این روش برای میزان گسترده‌ای از عمل‌آوری بکار می‌رود.  

نگهداری بتن
نگهداری بتن

نکات نگهداری بتن

محافظت کردن اصولی و درست از بتن می‌تواند عمر مفید آن را افزایش دهد و از آسیب‌های احتمالی واردشده به آن جلوگیری کند. در این قسمت به بررسی نکات محافظت از بتن می‌پردازیم

این نکات عبارت‌اند از:

  • استفاده از مواد ضدآب:

یکی از نکات محافظت از بتن استفاده از مواد ضدآب است. استفاده اصولی از این مواد مانند ممران مایی که بیتو مینی هستند می‌تواند از وارد شدن آب به بتن و خراب شدن واخوردگی بتن پیشگیری کند.

  • قرار دادن پوشش‌های محافظ برای بتن:

در این روش بتن با استفاده از پوشش‌های محافظ، پوشش ضدآب در مقابل حمله‌های فیزیکی و شیمیایی محافظت می‌شود.

  • پیشگیری از وارد شدن مواد شیمیایی:

بعضی از مواد شیمیایی که موجب تخریب و خوردگی بتن می‌شوند، کلریدها و سولفات‌ها هستند. بنابراین برای ساختن بتن باید در انتخاب کردن مواد مناسب دقت کرد.

  • تمیزی و نگهداری منظم بتن:

برای جلوگیری از تخریب و پوسیدگی بتن باید به تمیزی و نگهداری منظم بتن اهمیت داد. از بین بردن گردوخاک، پاک کردن لکه‌ها از سطح بتن موارد مؤثری برای نگهداری بتن از آسیب‌های احتمالی هستند.

  • محافظت از بتن در مقابل حرارت:

همان‌طور که می‌دانید، بتن زمانی که در معرض حرارت باشد ضعیف و شکننده می‌شود. برای محافظت از بتن در مقابل حرارت می‌توانید از عایق حرارتی و موادی که نسوز هستند استفاده کنید.

نگهداری بتن
نگهداری بتن

نگهداری بتن : نکات مراقبت از بتن تازه

درصورتی‌که می‌خواهید بتن خوب و مستحکم و باکیفیتی داشته باشید، باید در ابتدای کار با روش‌های مراقبت از بتن تازه آشنایی لازم و کافی را داشته باشید.

در ادامه به نکات مراقبت از بتن تازه می‌پردازیم.

  • کنترل و حفظ دما:

یکی از نکات مراقبت از بتن تازه، کنترل و حفظ دماست. بتن‌هایی که تازه هستند، برای اینکه بتوانند قوی بمانند باید در دمای مناسب از آن‌ها نگهداری کرد. درصورتی‌که بتن در دمای نامناسب قرار بگیرد، کیفیت خود را از دست می‌دهد.

برای کنترل کردن دمای محیط می‌توانید از روش‌هایی مثل سایه بان در فصل تابستان یا بتن گرم در فصل زمستان استفاده کنید.

  • پیشگیری از عوامل مضر در محیط:

بتنی که تازه است به خاطر اینکه ضعیف است ممکن است در معرض عوامل مضری مانند تغییرات آب‌وهوا، آب‌شور و مواد شیمیایی قرار بگیرد و آسیب ببیند.

بنابراین برای محافظت از بتن تازه باید آن را از عوامل مضر دورنگه داشت.

  • حفظ رطوبت بتن تازه:

برای اینکه بتن تازه بتواند سخت و مقاوم شود باید رطوبتش حفظ شود. برای حفظ رطوبت بتن تازه می‌توانید از پوشش‌های فیلمی به‌صورت برش، گذاشتن پوشش‌های مرطوب یا ریختن آب به‌صورت مداوم برای این کار استفاده کنید.

روش‌های نگهداری از بتن

نگهداری درست و اصولی از بتن موجب زیادشدن عمر و عملکرد بهتر بتن می‌شود که باید با این روش‌ها آشنایی داشت.

روش‌های نگهداری از بتن عبارت‌اند از:

  • نگهداری اصولی از سطوح بتن:

برای نگهداری اصولی از سطوح بتن می‌توانید از پوشش‌های سرامیک یا پلیمر استفاده کنید. این پوشش‌ها بتن‌ها را در مقابل خراشیده شدن، ضربه محافظت می‌کنند.

  • پیشگیری از تماس بتن با مواد شیمیایی:

همان‌طور که می‌دانید درصورتی‌که بتن با مواد شیمیایی در تماس باشد بتن صدمه می‌بیند لذا؛ باید از پوشش‌هایی که مقاوم هستند برای حفاظت از سطح بتن استفاده کنید.

  • پیشگیری از تغییرات زیاد حرارتی دما:

درصورتی‌که شدت حرارت دما تغییر کند می‌تواند به بتن آسیب بزند. برای پیشگیری از تغییرات زیاد حرارتی دما می‌توانید در هنگام تابستان با استفاده از سایه بهابرگ یا آب برای سرد و خنک شدن بتن استفاده کنید.

  • نگهداری بتن با استفاده از سیستم حفاظتی:

یکی از روش‌های نگهداری بتن استفاده از سیستم حفاظتی است. برای این کار می‌توانید از عایق‌های ضدآب یا حرارتی استفاده کنید زیرا این عایق‌ها می‌توانند رطوبت بتن و دمای آن را حفظ کنند. 

  • پیشگیری از خوردگی بتن:

خوردگی بتن موجب کم شدن عمر بتن و ضعیف شدن آن می‌شود. بنابراین برای پیشگیری از خوردگی بتن می‌توانید از رزین محافظ، رنگ‌هایی که مخصوص بتن هستند استفاده کنید.

نکته پایانی: برای اینکه یک بتن خوب و مستحکم داشته باشید باید به نکات ظریفی که در قسمت بالا به آن اشاره کردیم توجه کافی داشته باشید تا بتوانید ساختمان‌هایی بادوام و با عمر مفید پی‌ریزی کنید.

همچنین برای اینکه سازه‌ای قوی داشته باشید، می‌توانید با استفاده از مواد تقویت‌کننده و تثبیت‌کننده سازه مانند نصب کردن پروفیل فولادی، پرس بتنی و الیاف‌های کربنی سازه‌های بتنی ضعیف را تقویت کنید.

با تمام نکاتی که در این مقاله ذکر شد این نکته را هم باید مدنظر قرار بدهید که هر ساختمانی شرایط محیطی مخصوص به خودش را دارد و باید برای چگونگی نگهداری از بتن با کارشناسان خبره در این زمینه به مشورت بپردازید و برای اینکه بتوانید ساختمانی با بتن‌های قوی پی‌ریزی کنید باید تمامی استانداردها را رعایت کنید.

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *