جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
اقدامات ایمنی در بتن ریزی

اقدامات ایمنی در بتن ریزی

5/5 - (1 امتیاز)

ایمنی در بتن ریزی چیست؟ هر سازه ای که ساخته می شود باید از لحاظ ساختاری از امنیت مناسبی برخوردار باشد، در غیر این صورت در مقابل هرگونه فشار یا رخدادهای طبیعی مانند زلزله به سرعت دچار فروریزش می شود و امنیت جانی و مالی افراد به خطر می افتد. بنابراین در صورتیکه هنگام ساخت سازه ها و بناها استاندارد ها و ایمنی کار رعایت شود و اصول ساختاری به درستی اعمال شود سازه مقاوم تر خواهد بود و از ایجاد هرگونه خطرات جانی و مالی تا حد امکان جلوگیری خواهد شد.

یکی از این اصول که هنگام ساخت باید رعایت شود، بتن ریزی در حالت ایمن و استاندارد خودش است. این اقدام از بنای ما در مقابل زلزله و فشارهای بالا محافظت می کند.

درواقع فرآیند بتن ریزی، فرآیندی است که با حساسیت بالا برخوردار می باشد به این منظور این کار باید توسط افرادی صورت بگیرد که با تجربه و واجد شرایط باشند، چون در صورت کوچکترین اشتباهی ایمنی و استاندارد های کار زیر سوال خواهد رفت و حتی ممکن است ایمنی  خود افراد نیز به خطر بیافتد.در ادامه این مقاله از بتن کاور به اقدامات ایمنی که در حین و یا قبل و بعداز انجام بتن ریزی باید رعایت شوند، می پردازیم همراه ما باشید.

ایمنی در بتن ریزی : قبل از شروع فرآیند

قبل از شروع پروژه های بتنی حتما توسط کارشناسان مربوطه و مهندسان باید مطمئن شد که محل برای این اقدام امن و فاقد هرگونه تهدید چه برای کارگران چه برای افرادی که در آن سکونت خواهند داشت است و مجوزهای لازم برای این کار گرفته شود .

تا حد امکان حین عمل بتن ریزی باید تعداد کارگران را به حداقل رساند که از بروز هرگونه حادثه جلوگیری شود. هنگام نصب داربست و قالب بندی از استحکام و نصب درست اطمینان کامل حاصل شود تا کار از امنیت بالایی برخوردار باشد .

قبل از جوشکاری هم باید تمامی وسایل فلزی به زمین متصل شده باشند و قبل از بتن ریزی و هرگونه کاری که در آن خطر برق گرفتگی وجود دارد مانند تعمیرات کابل ها باید جریان برق قطع شود.

بنابراین در تمامی مراحل ایمنی های مربوطه کامل رعایت شود و در صورت عدم رعایت اقدامات لازم ممکن است افراد دچار برق گرفتگی شکستگی و قظع عضو و … شوند.

ایمنی در بتن ریزی : تجهیزات استفاده شده در ساخت بتن

سیمان استفاده شده برای اینکار باید دارای استانداردهای مناسبی باشد تا بتوان به بتن مورد نظر دست یافت این یکی ار مواردی است که باید برای ایمنی در بتن ریزی حتما آن را در نظر داشت.

حتی آب استفاده شده هم باید کاملا تمیز و فاقد هرگونه مواد روغنی قلیایی و… باشد حتی آب باید قابل شرب و شست و شو باشد، چون استفاده از آبی که دارای ناخالصی است می تواند سبب صدمه زدن به بتن و در نهایت سازه شود.  

اقدامات ایمنی در بتن ریزی
اقدامات ایمنی در بتن ریزی

ایمنی در بتن ریزی : آماده سازی محل بتن ریزی

در صورتی که بخواهیم محل بتن ریزی صاف و یکنواخت باشد و هم سطح زمین اطراف باشد گاهی لازم است از محل خاک برداری کرد تا عمق زیر پایه مناسب شود و موانعی همچون شاخه ها و سنگ های حجیم که باعث می شوند سطح بتنی ناهموار شود برداشته شوند.

این کار باید تا زمانی که زمین کاملا مسطح و صاف شود، ادامه پیدا کند و اگر باز هم تراز نبود باید خاک به اطراف حرکت داده شود تا درجه بندی به صورت کامل درست شود.

ایمنی در بتن ریزی : قالب بندی

صفر تا صد این مرحله یعنی طراحی ، ساخت ، نصب ، مهاربندی و نگهداری آن باید به گونه ای باشد که سازه توانایی مقاومت در مقابل هر گونه فشار قابل پیش بینی را داشته باشد و دچار شکست یا نقصی نشود و ترتیب آن حتما توسط مهندس ناظر رعایت شود تا ایمنی در بتن ریزی رعایت شود.

قبل از نصب قالب نیز باید تماما تجهیزات به کار رفته در قالب بررسی شود که فاقد هرگونه نقصی از جمله زنگ زدگی و شکستگی و پیچ خوردگی باشد،حتی تجهیزاتی که برای اتصال قالب ها به کار می رود نیز نباید این زوائد را دارا باشند در غیر این صورت در قالب بندی نباید کارایی داشته باشند.

هنگام بالا بردن قالب ها توسط جک ها باید کاملا مراقب بود که یکنواختی آنها حفظ شود و از بروز هرگونه شکستگی جلوگیری کرد.

همچنین بیشتر از آستانه ی تحمل جک های فشاری نباید به آن ها فشار وارد کرد.

در نهایت قالب ها را تا زمانی که گیرایی کامل بتن توسط مهندس سازه با آزمایش های درست تشخیص داده نشده و وی تاکید نکرده نباید باز کرد.

اقدامات ایمنی در بتن ریزی
اقدامات ایمنی در بتن ریزی

ایمنی در بتن ریزی : بررسی پیوستگی، تراز کردن بتن، فاصله آزاد بتن

عمل بتن ریزی حتما باید پیوسته و یکنواخت صورت بگیرد نه جدا جدا و باید از جدا شدن بتن در اثر هرگونه ریزش خودداری نمود تا از اسیب جلوگیری شود و از اقدامات مهم در ایمنی در بتن ریزی محسوب می شود.

تراز کردن بتن : هنگامی که بتن ریخته شد باید بالای آن را قبل از سفت شدن بتن توسط یک سطح صاف که می تواند یک تخته چوبی صاف و تمیز و البته بلند باشد تراز کرد ، این تخته باید به قدری بلند باشد که به دو طرف قالب برسد. این کار باعث می شود که سطح بتن صاف شود و تا زمانی که سطح بالایی صاف می شود باید تخته را با حرکت اره اای عقب جلو نمود.

فاصله آزاد بتن : این فاصله که مقدار آن 0.9 تا 1.5 متر است و گاها به 0.6 متر محدود میشود باید رعایت شود و عدم رعایت آن و تجاوز از حداکثر مقدار آن باعث می شود استانداردهای بتن ریزی که سبب ایمنی بنا است از بین برود.

ایمنی در بتن ریزی : کم کردن فشار به قالب و رعایت فاصله ی زمانی مناسب

بتن تا حد امکان باید به آرامی داخل قالب ریخته شود زیرا در این صورت فشار وارد شده به قالب کمتر و درنتیجه ایمنی کار بالاتر خواهد رفت.

همچنین در این صورت بتن های کف قالب شروع به سفت و خشک شدن کرده و سپس دیگر مقادیر بتن که بالاتر قرار می گیرند روی آن ریخته می شوند و اگر این عمل به آرامی انجام نشود تمامی مقدار بتن که مایع است داخل قالب ریخته می شود و قالب فشار بیشتری را متحمل خواهد شد.

فاصله ی زمانی مناسب : بتن به نسبت سریع خشک می شود بنابراین نبود سرعت برای انجام این کار باعث می شود که نقص به وجود آمده ماندگار شود، در صورتی که شرایط آب و هوایی معمولی بود آماده سازی بتن یعنی اضافه کردن آب به مخلوط خشک و انجام عملیات بتن ریزی نباید بیشتر از 30 دقیقه به طول بیانجامد.

این مقدار بازه ی زمانی در صورتیکه هوا بالای 30 درجه سانتیگراد باشد باید کاهش یابد و حداکثر 20 دقیقه باشد بنابراین هر مقدار بتن جهت بتن ریزی آماده شده در این بازه باید تمام شود.

اما جهت بهبود کار معمولا این کار قبل از ساعات ظهر انجام می شود چون در این ساعات هوا گرم تر خواهد بود و بتن در هوای گرم سریع تر از هوای سرد منسجم ومحکم می شود.

ایمنی در بتن ریزی : مخلوط سازی بتن

برای انجام این کار باید مطمئن شوید که از هر جهت ایمنی کار حفظ می شود ، حتما هنگام کار باید از دستکش کار و عینک ایمنی استفاده شود. برای مخلوط سازی در پروژه های بزرگ می توان از میکسر که قابل اجاره با قیمت مناسب است، استفاده کرد. اما در صورتی که بتن ریزی مربوط به کار کوچکی باشد،می توان از چرخ دستی و بیل و… کمک گرفت و نیازی به میکسر نیست.

در نهایت تمامی مواد باید به خوبی با نسبت مناسبی باهم ترکیب شوند تا مخلوط یک دستی حاصل شود.

ایمنی در بتن ریزی : ویبراتور

یکی از مواردی که در ایمنی در بتن ریزی باید رعایت شود مرحله ویبراتور می باشد. پس از بتن ریزی باید میان بتن فاقد هرگونه فضای خالی حباب باشد به این منظور باید از تجهیزاتی استفاده شود که پس از بتن ریزی حباب هوای درون آن گرفته شود تا بتن پایداری کامل داشته باشد.

برای این عمل میتوان از ویبراتور که یکی از ابزارهای بتن ریزی است استفاده نمود. این دستگاه با تکان دادن بتن خیس هرگونه حفره ی هوا را خالی می کند و مدل های مختلفی را دارد که 4 مدل اصلی آن درونی یا داخلی،فرم،سطح و جدول است.

هنگام کار با این وسیله حتما باید سیم وکابل را از لوله های لاستیکی عبور داد تا احتمال برق گرفتگی به حداقل برسد.زمانی که دستگاه نیز شروع به داغ کردن می کند باید آن راا متوقف کرد.

قسمت فوقانی و قسمت لرزاننده نیز با فنر و لاستیک باید تفکیک کرد و برای منتقل نشدن ارتعاشات به بدن کارگر بای زیر پایش تخته ای قرار داد و حتما کارگر به صورت مداوم به پزشک مراجعه کند و مجوز کار بگیرد و ایمنی های لازم هنگام کار با این دستگاه کاملا درست رعایت شود.

اقدامات ایمنی در بتن ریزی
اقدامات ایمنی در بتن ریزی

ایمنی در بتن ریزی : پمپ بتن

این دستگاه نیز بتن تازه را از میکسر با لوله به محل بتن ریزی منتقل می کند ،هنگام کار با این وسیله باید آن را در محل مناسب قرار داد و در صورت قرار گیری آن در گودی باید راهرویی دور آن به عرض یک متر قرار گیرد که فضای مناسبی برای حرکت کردن وجود داشته باشد و برای حمل بتن در لوله، مخصوصا در هوای سرد حداقل فاصله از خروجی لوله که 10 متر است رعایت شود.

فشار هوای درون دستگاه نیز طبق دستور العمل ها رعایت شود و اشخاص نیز ایمنی خود را به وسیله ی عینک های ایمنی و… رعایت کنند تا از بروز هرگونه عوارض و آسیب به کارگران جلوگیری شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *