تفاوت گروت اپوکسی با گروت پایه سیمانی در چیست؟ عمده تفاوت گروت دسته اپوکسی و پایه سیمانی در کیفیت و میزان مقاومت آنها میباشد. هر چند هر دو جزو گروتهای پر مصرف و بسیار مقاوم هستند، اما در کاربردهای صنعتی هر دسته مزایا و معایب خاص خود را دارد. قبل از اینکه به بررسی کلی تفاوت این دو بپردازیم لازم است اول بدانیم گروت چیست؟ گروت درواقع مادهای است که از آب، سیمان، ماسه و افزودنیهای دیگر به دست میآید و خواص متعددی از جمله ترمیم، پر کنندگی، مقاومسازی، زیرسازی و … داشته و کاربرد آن مشابه کاربرد ملات میباشد.گروت انواع مختلفی دارد. در شرکت ما هم مدل های مختلفی از این محصول تولید می شود مثلا گروت پرمقاومت یکی از محصولات بتن کاور است که فروش بسیار بالایی دارد. درواقع تفاوت این نوع گروت با مدل های دیگر در سایز دانه ها است.
موارد مصرف گروت بر اساس نوع آن بسیار مختلف بوده و شامل بالا بردن مقاومت و ترمیم ترکهای عمقی، زیرسازی تجهیزات سنگین، مقاومسازی زیر صفحه ستونها، ریلها، آنکربلتها، نصب ریل ماشین آلات، برینگ پلها و… میباشد.
گروتها انواع مختلفی دارند ازجمله: گروت اپوکسی، گروت سیمانی (پایه سیمانی یا سیمان گروت هم گفته میشود.)، گروت پلیمری و گروت منبسط کننده. هر کدام از انواع گروت بر اساس موقعیت و سایر مواد مصرفی، کاربرد مخصوص به خودشان را دارند.
گروت اپوکسی چیست؟
گروت اپوکسی، گروتی است که در آن از رزینهای اپوکسی و پودر فیلر (پر کننده) استفاده میشود و بطور کلی مزایای بسیاری دارد که آن را از موارد مشابه متمایز میکند.
گروت اپوکسی بسیار مقاوم است و سطح صاف و یکدستی را ارائه میدهد، همچنین خاصیت ضد آب، ضد لک و مقاومت شیمیایی فرموله دارد.
گروت اپوکسی از عوامل رزین اپوکسی، سخت کننده، عمل آورنده آمین و دانه بندی ویژه سیلیسی تشکیل میشود که برای استفاده از آن تنها کافیست این عوامل با یکدیگر ترکیب شوند برخلاف گروت پایه سیمانی که برای استفاده از آن تنها اضافه کردن یک جزء یعنی آب احتیاج است.
مزایای گروت اپوکسی
گروت اپوکسی نسبت به گروت سیمانی، مزایای بسیاری دارد که موجب میشود گزینه مناسبی برای بسیاری از کارکردهای صنعتی باشد. مهمترین و اولین مزیت و گروت اپوکسی،موقعیتهایی است که به استحکام فوری احتیاج داریم.
به این معنی که زمانی که باید قطعهای به سرعت نصب شود گروت اپوکسی حرف اول را میزند. البته سرعت سخت شدن گروت اپوکسی به دمای محیط نیز بستگی دارد.
مزیت دیگر آنکه گروت اپوکسی نسبت به روغنها و مواد شیمیایی مقاوم است و در موقعیتهایی که تماس با مواد شیمیایی، امری اجتناب ناپذیر است مناسبترین گزینه استفاده از گروت اپوکسی است.
مواد شیمیایی و روغن نمیتواند تاثیری بر گروت اپوکسی بگذارد، آن را منبسط و منقبض نمیکند. گروت اپوکسی در مقابل روغن و مواد شیمیایی دچار خوردگی نشده و تغییری در شکل آن صورت نمیگیرد.
کاربرد گروت اپوکسی
گروت اپوکسی به دلیل استحکام بالا به منظور مقاوم کردن بتنی که نیاز به تعمیر دارد، پر کردن ترکها و افزودن تکیهگاه به آن میتواند کاربرد داشته باشد.
همچنین گروت اپوکسی برای نصب ماشین آلات سنگین، تعمیر پیهای بتنی صفحه ستون و گروتریزی زیر بیس پلیتها قابلیت استفاده دارد.
گروت پایه سیمانی چیست؟
گروت پایه سیمانی همانطور که از اسمش مشخص است، گروتی است که از مخلوط کردن آب با پودری حاوی سیمان (سیمان پرتلند معمولی یا سیمان بسیار ریز و بلین بالا) بعنوان اتصال دهنده تهیه میشود. این مخلوط ترکیبی با قوام بالا و پمپ پذیر است و اجزای تشکیل دهنده آن بدون جداشدگی هستند.
نکته حائز اهمیت هنگام ترکیب آب با پودر گروت پایه سیمانی آن است که میزان آب نباید از ماکزیمم حالت تعریف شده بیشتر باشد تا گروت شره نکرده و اتصال آن به سطح مورد نظر به درستی صورت گیرد.
گروت از طریق شکافهای سطح سازه و یا سوراخهای دریل شده به داخل سازه تزریق میشود.
گروت سیمانی منبسط شونده
گروت سیمانی منبسط شونده مقاومت اولیه و نهایی بالا و سریعی دارد که البته بسته به دمای آب و هوای محیط و زمان مصرفی متفاوت است. پودر گروت سیمانی منبسط شونده به صورت خشک بسته بندی شده، آماده مصرف می باشد و در هنگام ترکیب با آب، طی دو مرحله دچار انبساط حجمی میشود.
پس از ترکیب پودر گروت سیمانی انبساطی با آب به مدت 15 تا 30 دقیقه انبساط اولیه صورت میگیرد که این انبساط حاصل تصعید گازها است.
فاز دوم انبساط گروت نیز در اثر واکنش شیمیایی گیرش ملات است که بعد از یک یا دو روز از اختلاط ملات آغاز می شود. به منظور اینکه انبساط اولیه به بهترین نحو صورت گیرد ملات باید پس از ترکیب شدن با آب فورا مورد استفاده قرار گیرد.
تفاوت گروت اپوکسی با گروت پایه سیمانی
از جمله تفاوت گروت اپوکسی با گروت پایه سیمانی میتوان به مزایا و معایب استفاده از آن ها اشاره کرد:
معایب گروت اپوکسی
استفاده از گروت اپوکسی نیاز به سرعت عمل بالایی دارد زیرا نسبت به گروت پایه سیمانی سریعتر خودش را میگیرد و خشک میشود بنابراین با احتیاط باید از آن استفاده کرد تا مطمئن باشیم به درستی در محل مورد نظر استفاده شده است همینطور ممکن است احتیاج باشد که کار با آن به صورت مرحلهای انجام شود.
فواید گروت پایه سیمانی نسبت به گروت اپوکسی
گروت پایه سیمانی به جز آب نیاز به هیچ افزودنی دیگری ندارد و خود به تنهایی متشکل از کلیه مواد افزودنی لازم میباشد.
گروت سیمانی افزایش حجم کنترل شده دارد و بطور معمول دمای کاربری آن بین 10 تا 30 درجه سانتیگراد است اما برخی از فرمولهای آن قابلیت استفاده در دماهای بسیار بالاتر و یا بسیار پایینتر را دارد بنابراین گروت پایه سیمانی به منظور استفاده در دمای هوای سرد و گرم گزینه بسیار مناسبی میباشد.
مزیت بعدی آن که گروت سیمانی نسبت به گروت اپوکسی جریان پذیری و روانی بیشتری دارد و این مزیت قابلیت استفاده در شیارهای باریک و فضاهای تنگ را برای ما فراهم میکند.
معایب گروت پایه سیمانی
استفاده از گروت پایه سیمانی در دماهای متفاوت با فرمولاسیون مخصوص امکان پذیر است اما دما باید در محدوده مشخص باقی بماند تا گروت درست به عمل آید.
گروت پایه سیمانی پس از ترکیب شدن با میزان مشخصی آب نمیبایست مجددا با آب یا سطح مرطوب تماس پیدا کند زیرا خواص شیمیایی و فیزیکی آن تغییر کرده و دیگر نمیتوان از آن استفاده کرد.
گروت پایه سیمانی هر چند از استحکام بالایی برخوردار است اما در برخی موارد نمیتواند مانند گروت اپوکسی حداکثر استحکام لازم را در مدت زمان کم فراهم کند.
نتیجه گیری
استفاده از گروت ها، خواه گروت پایه سیمانی و یا گروت 3 جزئی اپوکسی بر اساس نیازمندی هر پروژه عمرانی – صنعتی خواهد بود.
در سازه های صنعتی و در هنگام نصب تجهیزات بهتر است انتخاب اول کارفرمایان گروت اپوکسی باشد ، زیرا گروت اپوکسی در ایجاد شرایط پایدار بهره برداری و کوتاه شدن دوره های تعمیرات و نگهداری بهتر عمل میکند.
البته در بخش هایی که ضرورت مقاومت شیمیایی و دمپ بارهای دینامیکی در اولویت نباشد برای صرفهجویی در هزینهها بهتر است از گروت پایه سیمانی بهره گرفت.
همچنین گروت پایه سیمانی در صنعت ذوب فلزات و در خصوص تجهیزات نزدیک به کوره و انتقال حرارت های تابشی یا همرفت گروت های پایه سیمانی اصلاح شده با پودر آلومینات یا سیمان نسوز کارآمدی بهتری دارد.