جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و 4 تفاوت مهم آن

3.9/5 - (36 امتیاز)

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی موضوع بسیار با اهمیتی است، که توجه به آن شمارا در انتخاب گزینه‌ی بهتر برای پروژه‌ی مورد نظرتان یاری می‌کند.

اسکلت های فلزی و بتنی هر دو رایج هستند، چون هر کدام دارای خاصیت های ویژه هستند، از هر دو روش می‌توان درسازه ها استفاده کرد. ولی هرکدام باتوجه به ویژگیهای که دارد در سازه های بخصوصی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ( افزودنی های بتن را هم بررسی کنید.این افزودنی ها در ساخت اسکلت بتنی نقش ویژه دارند.)

 مثلا ساختمان های بتنی خاصیت شکل پذیری بالاتری نسبت به اسکلت های فلزی دارند، یا استفاده از سقف های کاذب در سازه های بتنی به علت زیبایی شکل ظاهرآن رواج بیشتری دارد. اما درساختمان هایی با اسکلت کاذب این نیاز کمتر حس می‌شود.

اسکلت بتنی بیشتردرساخت پل، تونل و ساختمان های کوچک تر کاربرد دارد. در حالیکه اسکلت فلزی بیشتر برای ساختمان های مرتفع و یا برج ها استفاده می‌شود. دراین مطلب از سایت بتن کاور به بررسی ویژگی های اسکلت فلزی و بتنی خواهیم پرداخت.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و طول عمر هر کدام

بتن ها به مرور زمان دچار فرسودگی و تخریب می‌شوند. بتن ها برای مدت زمان خاصی طراحی می‌شوند. ممکن است این مدت زمان 50 یا 60 سال باشد، که سازه های بتنی پس از گذشت زمان فرسوده خواهند شد.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و 4 تفاوت مهم آن
مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

اسکلت فلزی یا بتنی در برابر زلزله برای مقاومت های مختلف طراحی شده است. که هر دو اسکلت با توجه به طراحی که روی آن انجام شده است در زلزله عمل خواهد کرد. پس لازم به ذکر است، که در طراحی سازه ها دقت کافی را داشته باشید. سیستم های اسکلتی یا بتنی به علت آنکه وزن سازه های آن زیاد است در هنگام زلزله نیروی بیشتری را تحمل می‌کند. اما تحمل نیروی کششی آن نسبت به فلزی کمتراست.

مقاومت فولاد یا فلز در برابر آتش سوزی

مقاومت بتن در مقابل آتش به مراتب بیشتر از فولاد است. زیرا فلزات بر اثر گرم شدن مقاومت خودرا ازدست می‌دهد. البته توجه داشته باشید که با صرف هزینه و انجام عملیاتی روی آن ها مقاومت و توان آنرا هم می‌توان افزایش داد.

یکی از نکات مهم برای ساخت سیستم سازه ها

برای ساخت سیستم سازه ها، امکاناتی خاصی را باید به کار بگیریم. مثلا اسلکت های فلزی نسبت به جوشکاری، برشکاری، حمل و نقل حساس تر از اسکلت های بتنی است. به همین علت ساخت سازه های بتنی نسبت به فلزی نیاز به تخصصص و مهارت کمتری دارند و این نکته بسیار حائز اهمیت است.

در ساخت سازه های بتنی به زمان بیشتری نیاز است زیرا ابتدا باید طبقه پایین را ساخت و مدت زمانی نیز باید بگذرد که طبقه بایین استحکام پیدا کند؛ و بعد طبقه بالایی آن ساخته شود. و به همین علت زمان ساخت در سازه های بتنی طولانی تر از سازه های فلزی می باشد، زیرا اسکلت فلزی در کار خانه ساخته می شود. و در زمان ساخت سازه ها مدت زمان کمتری لازم دارد و این باعث می شود هزینه های حین ساخت و مدت زمان بهره برداری کاهش پیدا کند.

در اسکلت فلزی در ساختمان های بلند و در نقاط پایین ستون های فلزی دارای اندازه های کوچک تر هستند، چون در قسمت پایین آن پارکینگ قرار دارد.معمولا اسکلت های فلزی درسازه های خاص استفاده می‌شود.

ولی در ساختمان های بتنی با محدودیت هایی روبه رو هستیم مثلا فاصله ستون ها و دهانه ها نسبت به سازه های فلزی متفاوت تر است.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و مزیت سازه های بتن

این نوع سازه ها در مقابل شرایط آب و هوایی مختلف بسیار مقاوم هستند، و در صورتی که به طرز صحیح به کار گرفته شود، رطوبت هیچ آسیبی به آن وارد نمی‌ کند.

بتن تازه و آرماتور تازه قابلیت شکل پذیری خوبی دارند و به همین دلیل کاربرد های زیادی دارد.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و 4 تفاوت مهم آن
مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

سازه های بتنی درمقابل آتش سوزی بسیار مقاوم هستند؛ که نوعی مزیت برای آن محسوب می‌شود.

مصالح سنگی وسیمانی نسبت به سایر مواد ساختمانی به سهولت در دسترس قرارمی‌گیرند.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و عیوب هر کدام از سازه ها

سازه های بتن به طور مداوم نیاز به آزمایش دارند، به همین دلیل در محل اجرای سازه ها باید آزمایشگاه های مکانیک خاک وجود داشته باشد.

قالب بندی و آرماتوربندی در سازه های بتنی نیاز به زمان دارد. واین به این معنی است که درسازه های بتنی ایجاد ستون، دیوارهای برشی ویا سقف نیاز به قالب بندی دارد، که درنتیجه هزینه براست.

 وچون حجم قالب بندی در سازه های بتنی زیاد است نیاز به توجه بیشتری دارد. که اگر به درستی انجام نگیرد مشکلات زیادی را بوجود خواهد آورد.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و مزیت سازه های فلزی

در سازه های فلزی درهنگام جوش وبرشکاری ودیگرموارد خاص آن نیازبه دقت ومهارت خاص متخصصین دارد. درحالیکه سازه های بتنی این اندازه دقت، مهارت وکنترل را نیاز ندارند. وفقط قالب بندی وآرماتوربندی آن نیاز به افراد ماهر دراین زمینه دارد.

خاصیت بارز اسکلت فلزی در سبک بودن و استحکام آن است، که وجه تمایز آن با اسکلت های بتنی است.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و 4 تفاوت مهم آن
مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

اسکلت های فلزی به دوصورت ساخته می‌شود. که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

  • نوع اول آن اسکلت فلزی جوشی است، که اتصال قطعات درآن توسط جوش صورت می‌گیرد.
  • اسکلت فلزی پیج ومهره‌ای که اتصال قطعات آن توسط پیچ ومهره صورت می‌گیرد.

مقاومت قطعات فلزی زیاد است، و به همین علت در ساختمان های بلند و بنا هایی که روی زمین های سست قرار دارند استفاده می شوند. و در دهانه بزرگ سوله ها نیز استفاده می شود.

محافظت از سازه های فلزی به راحتی انجام می‌شود وبرای نگهداری از آن هم نیاز به هزینه‌ی زیادی نیست.

سازه هایی که ازجنس فلز هستند نسبت به سازه های بتنی دارای خاصیت کششی بالای هستند.

عمر سازه های بتنی به مراتب کمتر از سازه های فلزی است، با گذشت زمان این سازه ها فرسوده می‌شوند، ومقاومت خود را ازدست می‌دهند. اما اسکلت فلزی به مرور زمان استحکام ومقاومت خود را از دست نمی‌دهند. بنابراین طول عمر در سازه های فلزی بیشتر خواهد بود.

هنگام ساختن سازه های فلزی به نیروی کمتری نیاز داریم. چون بیشترقطعات آن درکارخانه ساخته می‌شود.

سرعت ساخت و سازدر فلزات بیشترازسازه های بتنی است.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی با توجه به ویژگی های هر کدام

میلگرد هایی که در سازه های بتنی استفاده می شود تقریبا 45 کیلومتر در هر متر مربع استفاده می‌شود، که بر قیمت آن تاثیر دارد.

همانطور که می‌دانید سازه های فلزی دوام بیشتری دارند. تیرآهن ستون اصلی درسازه ها به شمارمی‌آید. وبرای آنکه اسکلت اصلی سازه های فلزی ساخته شود باید این تیرآهن ها توسط جوش به هم متصل شوند.

 این سازه ها به مرورزمان کمتر درمعرض فرسایش وتخریب قرارمی‌گیرند. ودرمقابل عوامل محیطی مثل زمین لرزه وطوفان بسیار مقاوم هست.

در سازه های بتنی همانگونه که ازاسمش پیداست ماده اصلی آن بتن است، چون بتن درمقابل عوامل محیطی مقاومت کمی دارند، برای بالا بردن سطح مقاومت آن ازمیلگرد استفاده می‌کنند.

 در سازه های بتنی ازشن، ماسه، میلگرد وسیمان استفاده می‎شود. بابتن ریزی درون میلگردها ستون ها ساخته می‌شود.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی، هزینه سازه های فلزی

ازمهمترین ویژگی‌ های یک سازه می‌توان به هزینه‌ی سازه ها اشاره کرد. لازم است که بدانیم قیمت کدام یک با صرفه تر است.در سازه های بتنی برای شروع کارهزینه نسبت به سازه های فلزی کمتراست.زیرا دراین نوع سازه طبقه طبقه ساخته می‌شود. ودرابتدا هزینه همان طبقه اول مد نظر است.

اما درسازه های فلزی برای شروع کار و ساخت اسکلت سازه باید تیرآهن های مورد نیازرا به صورت یک جا خریداری کنیم، تابتوانیم اسکلت اولیه را بسازیم. دراین نوع سازه بیشتر هزینه هم مربوط به همین تیرآهن است، وبه همین علت قیمت آهن بر سازه ها تاثیر مستقیم دارد. به طور تقریب برای هر متر مربع 85 تا 130 کیلو گرم تیرآهن مورد نیاز است. که با توجه به نوع پروژه ممکن است تغییر کند. ودر نتیجه هزینه‌ی اولیه آن زیاد است.

هزینه‌ی دیگرآن مربوط به جوشکاری است. طبق تحقیقات مشخص شده است که درزمان زمین لرزه بیشترین خسارت از نقطه‌ی جوش این اسکلت ها بوده است؛ بنابراین تصمیم گرفته شده است که بیشتر این جوشکاریها در کارخانه انجام شود. تا باعث استحکام بیشتردراین سازه ها شود. هزینه های بعدی آن هم شامل هزینه های جانبی نظیر دستمزد کارگر وغیره می‌شود.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی، هزینه سازه های بتنی

هزینه های سازه بتنی بیشتر شامل مقدار مصرف میلگرد وبتن که همان ماسه وسیمان است می‌شود.تخمین زده شده است برای هرمتر مربع 40 کیلو میلگرد نیاز است. بنابراین قیمت میلگرد بر سازه ها تاثیر مستقیم دارد. البته نوع میلگرد هم برقیمت آن تاثیر دارد.

مقایسه اسکلت فلزی و بتنی و 4 تفاوت مهم آن
مقایسه اسکلت فلزی و بتنی

میلگردهایی باگرید بالاتر برای پروژه های سنگین وصنعتی استفاده می‌شود. دستمزد آرماتوربندی، کارگرها وهزینه  های جانبی دیگر را هم باید به آن افزود.

همانطور که می‌دانید قیمت آهن نسبت به میلگرد زیاد است، وبه همین دلیل هزینه ‌ی سازه های فلزی بالاتر ازسازه های بتنی برآورد شده است.

ارزش اسقاط

هنگامی که سازه های فلزی فرسوده می‌شوند ارزش اسقاطی آن بالاتر می‌رود وهزینه تخریب آن به مراتب کمتر از سازه های بتنی  است.

در تمام دنیا سه روش برای ساختن ساختمان ها کاربرد دارد:

  • ساختمان با اسکلت بتنی
  • ساختمان با اسکلت فلزی
  • ساختمان با مصالح بنایی

ساختمانهای بدون اسکلت دوام کمتری دارند وبیشتر برای ساختمانهای کم ارتفاع مورد استفاده قرارمی‌گیرد.

انتخاب هریک ازاسکلت ها بستگی به عوامل زیادی دارد؛ که میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد.

مقاومت ودوام مورد نیاز در سازه، منطقه‌ی جغرافیایی که سازه در آن ساخته می ‌شود. مدت زمان در نظرگرفته شده برای ساخت وتحویل پروژه. بادرنظر گرفتن این موارد می‌توانید انتخاب مناسبی داشته باشید.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *