بتن یا آسفالت را با توجه به ویژگی ها و کاربردهای آن باید طوری انتخاب کنید که برای اجرای پروژه ی شما مناسب باشد. داشتن اطلاعات کافی دراین موارد به شما کمک خواهد کرد. البته لازم است در ادامه مطالبی هم در مورد افزودنی های بتن بدانید.
قبل از بررسی مزیت و معایب بتن یا آسفالت بهتر است با ترکیبا ت آن ها آشنا شویم.
بتن: به ترکیب مناسبی که از سیمان، سنگدانه وآب تشکیل شده است بتن گفته میشود. بتن از مصالح پر کاربرد در ساخت وسازها به شمار میرود.
بتن از زمانهای قدیم توسط رومیان دربسیاری ازسازه ها به کار گرفته میشد. گنبد پانتئون یکی از بلندترین گنبدهای جهان است که درساخت آن ازبتن مسلح استفاده شده است. دراین مطلب از سایت بتن کاور شما با مزیت ها ومعایب مهم آسفالت و بتن آشنا خواهید شد. در ادامه همراه ما باشید.
بتن یا آسفالت و بررسی انواع بتن
بتن ها براساس مواد سازنده دارای خاصیت ها و ویژگیهای میشوند، که هر کدام برای موارد خاصی استفاده میشود.
در ادامه مطلب با چند نوع بتن آشنا خواهید شد.
- بتن سبک که در سازه های اساسی ساختمان کاربرد دارد. این نوع بتن نسبت به سایر بتن ها دانه های کوچکتر وسبکتری دارند.
- بتن معمولی یاساده حد وسط بین بتون سبک وسنگین است. که از سنگدانه های متوسط تشکیل شده است.
- بتن سنگین از سنگدانه های درشت تشکیل شده است؛ که وزن آن نیز سنگین ترازبتن های دیگراست. ودرمقابل اشعه های پزشکی و پرتوهای مضر مقاوم است. البته این نوع بتن کاربردهایش کم است. (توجه! ژل میکروسیلیس یک افزودنی مهم بتن است که در بسیاری از پروژه های عمرانی کاربرد دارد. بتن کاور تولید کننده انواع ژل میکروسیلیس است. برای مشاوره رایگان خرید با ما تماس بگیرید)
- بتن الیافی نوع فوق العاده از بتن است که به علت آنکه ضربه ها را به خوبی جذب میکند، یکی از مصالح پر کاربرد است که اغلب در سازه های فرودگاهها وپناهگاهها وانبارهای مواد منفجره استفاده میشود.
- بتن آماده مهمترین نوع بتن است که براساس استانداردهای بین المللی ساحته شده است، ودر پروژه های مهم استفاده میشود.
- به میلگردهای بافته شده در بتون، بتن مسلح گفته میشود؛ که کاربردهای خاص خودش را دارد.
لازم به ذکر است که بدانید؛ سنگدانه ازسنگ خرد شده وماسه درست شده است. بتن در بسیاری از سازه ها مثل ساختمان های چند طبقه، سدها، جاده ها، تونل ها، پل ها، پیاده روهاوبزرگراه ها استفاده میشود.
آسفالت: به ترکیبی که سیاه رنگ وچسپناک است، وازقیروسنگدانه تشکیل شده است آسفالت میگویند.
آسفالت به سه دسته تقسیم میشود. آسفالت گرم، آسفالت سرد وآسفالت حفاظتی.
- سیمان باعث چسبندگی بتن میشود وسنگدانه ها را در کنار هم نگهداری میکنند. وچنانچه سطح زیر آن صاف نباشد قابلیت ترک خوردگی آن افزایش پیدا میکند.
دراسفالت مادهی چسبندهی آن قیر است که خودش مادهی چسبنده وتیره است که از نفت خام بدست آمده است.
لازم است درمورد آسفالت ها اشاره کنیم، آسفالت گرم معمولا برای کف خیابان ها و فرودگاه ها و پشت بام ها استفاده می شود، آسفالت گرم بهترین نوع آسفالت شمرده می شود که به آن بتن آسفالتی نیز گفته می شود. آسفالت سرد در ساخت راه ها و تعمیر و نگهداری روسازی ها و در موارد خاص مثل کف مکان ها ی ورزشی کاربرد دارد.
یک نوع دیگر از آسفالت که به آن آسفالت حفاظتی گفته می شود، که اندازه سنگ که اندازه سنگ های آن بسیار کوچک تر است بیشتر برای پشت و بام ها و روکش برای ایزوگام جهت جلوگیر از آسیب آن استفاده می شود. مقاومت این نوع آسفالت زیاد نیست و زخامت آن تقریبا دو و نیم سانیت متر می باشد و بیشتر در معابری استفاده می شود که مقاومت زیادی لازم ندارند.
درحال حا ضر جاده ها،پارکینگها وراههای ورودی ازآسفالت ساخته میشود وسپس روی آن قیر داغ ریخته میشود، وبا غلتکهای مخصوص روی آن فشرده میشود.
آسفالت وقتی خنک میشود کاملا سفت وبادوام است، وقابلیت انعطاف پذیری آن برای سطح های ناهموار بسیار زیاد است. درحالیکه بتن این خاصیت راندارد. بابررسی معایب ومزیتهای بتن وآسفالت به اطلاغت خوبی دست پیدا خواهید کرد.
بتن یا آسفالت و بتن و مزیت های استفاده از بتن
هنگامی که کف گاراژها و جاده ها وپارکینگها را بررسی میکنیم؛ درمییابیم که جاده های بتنی از امنیت بیشتری نسبت به جاده های آسفالتی برخوردارهستند. زیر بتن ها کمتردر معرض ترک خوردن ،ساییدگی وازبین رفتن بافت قرار میگیرد. وجاده های بتنی نیاز به مراقبت وتوجه خاصی ندارند.
چون بتن ها استحکام خوبی دارند؛ برای جاده هایی که کامیون درآن تردد دارند مناسب است. و این جاده ها کمتر در معرض فرو رفتگی وشیار قرارمیگیرند. وچاله ها درآن کمتر بوجود میاید ودرنتیجه باعث ایمنی هرچه بیشتر جاده ها میشود. وترافیک دراین جاده ها نیز روان تر خواهد بود.
نکته خیلی مهم که باید به آن توجه کرد این است که 1 تا 7 درصد بازده سوختی آن بیشتراست. زیرا دراین جاده ها خودروها به علت وزن زیاد منحرف نخواهد شد، وازاتلاف انرژی جلو گیری خواهد شد.
سازه های بتنی به علت آنکه دوباره میتوان آنرا باز یافت کرد، از اهمیت زیادی برخوردار است. ومیتوان قطعه های بتنی قدیمی و تخریب شده را دوباره آسیاب کرد وازآن دوباره در فرایند بتن سازی استفاده کرد.
بتن ها در مقابل تغییرات دما مقاوم ترهستند، بنابراین کمتر در معرض آسیب قرار میگیرند.
- کفپوش های بتنی با طراحی های متنوعی که دارند نیاز به تعمیر ونگهداری ندارند ودر موارد خیلی کم اتفاق میافتد که نیاز به تعمیر پیدا کنند. این نکته دربزرگراه ها ازبوجود آمدن ترافیک جلوگیری می کند.
- درجاده های بتنی سنگدانه وسیمان ازهم جدانمیشوند. ومقاومت آن در برابر تغییرات دمای هوا بسیار زیاد است که نکتهی قابل توجه میباشد. واز مزیتهای جاده بتنی شمرده میشود.
- جاده های بتنی با افزایش هزینه همراه است. ولی به دلیل اینکه عمر جاده طولانی میشود و تخمین زده شده است؛ که عمر جاده ها از 10 تا 15 سال درمقایسه باجاده های آسفالتی به 30 تا 20 سال افزایش پیدا میکند. به همین دلیل بتن برای جاده سازی مفید است. همچنین در جاده های بتنی لغزندگی کمتر صورت میگیرد و ترمز به خوبی صورت می گیرد.
- در طی سالهای اخیر تولید سیمان در کشور افزایش چشمگیر داشته است، و به همین علت قیمت آن تاحد زیادی کاهش پیدا کرده است. که برقیمت بتن نیز تاثیر گذاشته است وبا کاهش هزینه ها همراه است.
بتن یا آسفالت و معایب جاده های بتنی
در مناطقی که شوره زار است وسطح آب های زیر زمینی بالا است روکش های بتنی کارآیی زیادی ندارند. که توجه به همین نکته باعث شده است که دربرخی مناطق از آسفالت به جای بتن استفاده شود.
علت دیگری که سبب شده است از بتن استفاده نشود قیمت بسیا ربالای جاده سازی بوسیله ی بتن نسبت به آسفالت می باشد.
از دیگر معایب استفاده ازبتن درجاده سازی میتوان به درزهای انبساطی بتن اشاره کرد، که باعث میشود بتن زودتر تخریب شود به طوریکه گاهی امکان بازسازی آن بسیار کم است، و مشمول هزینه های گزافی میشود. و اگر زمانی این جاده ها به هر علتی آسیب ببیند؛ عملیات تعمیر آن با مشکلات زیادی روبروخواهد بود، و کار تعمیر آن به آسانی صورت نخواهد گرفت.
بتن یا آسفالت و معایب استفاده از آسفالت
عمر جاده های آسفالتی به مراتب کمتر از جاده های بتنی می باشد.
هنگامی که آسفالت تحت تاثیر عوامل محیطی ذوب میشود، گازهای گلخانهی تولید میشود. که باعث آلودگی محیط زیست می شود.
اگر روغن روی جاده ریخته شود باعث نرم شدن وضعیف شدن آسفالت میشود، که باعث ازبین رفتن جاده ها میشود. باران های شدید هم به سطح آسفالت آسیب میرساند
استفاده از آسفالت هم ارزان تر است و هم به آسانی انجام می شود. و برای تعمیرات و بازسازی آن هم بایدهزینهی زیادی صرف کرد.
بتن یا آسفالت و مزیت های استفاده از آسفالت
- استفاده از مواد آسفالتی در جاده ها سبب میشود که جذب گرما درآن بهتر صورت بگیرد ودرنتیجه ذوب برف وتبخیر آب درآن هم بیشتر وبه آسانی انجام میشود.
- آسفالت ها هم به راحتی نگهداری می شود و هم با هزینهی کمتری نسبت به جادههای بتنی می توان آن را تعمیر کرد.
- جاده های آسفالتی نیز جلو لغزش ماشین ها را میگیرد و در هنگام حرکت صدای کمتری نسبت به جاده های بتنی تولید میکند.
با توجه به همه ی این گزینه ها برخی از دست اندر کاران بر این باورند که، هزینه ها ی بالا ی آسفالت به دلیل گران شدن قیر و مشکلات فنی که برای استفاده از آسفالت وجود دارد، بتن غلطکی را جایگزین مناسبی برای آسفالت می دانند.
همانطور که می دانید تولید سالانه ی هشتاد میلیون تن سیمان، ایران را جزء چهار کشور برتر تولید کننده سیمان قرار داده است. که گاهی پس از صادرات این محصول مقدار زیادی سیمان باقی می ماند که می توان از آن استفاده ی بهینه کرد.
کشور های توسعه یافته استفاده از روکش های بتن غلطکی را مورد استفاده قرار داده است. رو سازی بتنی جون تراکم خوبی دارد در معابر عمومی بسیار پر کاربرد است؛ چون سازمان های مرتبط آب، برق و گاز و مخابرات و …. ممکن است، گاهی عملیات حفاری انجام می دهد، که با وجود این رویه ها مرمت و بازسازی به راحتی صورت می گیرد.
آسفالت برای اولین بار در کشور پاکستان برای آب بندی مخزن آب انبار های آجری استفاده شد و به مرور زمان در صنایع دیگر در خاور میانه رواج پیدا کرد.مهم ترین ویژگی این ماده را می توان حالت کشسانی آن دانست، که زمانی که دمای آسفالت بالا برود قدرت چسبندگی آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
یک پاسخ
سلام مزیت های استفاده از آسفالت چه مواردی هست؟